MENU CLOSE

Foliage

(2017)

violoncello solo + 2(II=picc)22(II=bcl)2-2100-01-strings

Duration: 10'

commissioned by the Turku Cello Competition

premier February 22 and 23, 2018 by the finalists of the competition and Turku Philharmonic Orchestra cond. Klaus Mäkelä

published by Fennica Gehrman

Kellarityöhuoneeni ikkunasta näkyy työtuolilla istuessa puoliksi taivasta, puoliksi isojen lehtipuiden lehvästöjä. Lehvien liike on lasin takaa katsottuna äänetöntä ja ehkä siksi niin kiehtovaa – toisinaan koko oksa tai oksasto keinuvat yksissä tuumin, välillä taas kyse on yksittäisten lehtien samanaikaisesta, monirytmisestä liikkeestä. Olin hahmotellut (silloin vielä nimettömän) Foliage-selloteoksen materiaalia jo varsin pitkälle, mutta kaipasin vielä jonkinlaista kokonaisidean kirkastumista, avainta kappaleen maailmaan. Tällä kertaa se sitten löytyi silmieni edestä.

Sellosta on soittimena vaikka mihin. Niinpä tämänkin teoksen maailmassa kuuluvat sekä korkea että matala rekisteri ja sekä hauraat että kiinteät sävyt. Lyyrisen aineetonta (kenties juuri sitä ikkunaruudun takaista) maailmaa luotaan usein rakastamieni huiluäänten avulla, mutta toisaalta lehvästöä hyppyyttää toisinaan jopa riehakkaastikin leikkivä tuuli.

Foliage oli Turun sellokilpailun tilaus vuoden 2018 finalistien tulkittavaksi, ja sai monta ansiokasta kantaesitystä Klaus Mäkelän johtaman Turku Filharmonian säestämänä. Teos on toteutettavissa sekä piano- että orkesterisäestyksellisenä versiona.

Lotta Wennäkoski