MENU CLOSE

Päärme (“Hem”)

(2014-15)

piano trio

Duration: 12'

commissioned by Kimito Island Music Festival

premier July 7, 2015 Sibelius Piano Trio (Petteri Iivonen, Samuli Peltonen and Juho Pohjonen)

published by Fennica Gehrman

When talking about the art of composing music, craftsmanship is often mentioned. In the piano trio Päärme, “Hem”, I have however had a very concrete idea of craftsmanship as a starting point – that of sewing. Päärme has a light, bright and pulsative character, and it is built on little canons in many passages. The handprint of the hemming is also enriched with noise sounds and non-conventional playing techniques. On the other hand I knew I would have three real virtuoso musicians to premier the work, which made me add a very slow middle section with intensive melodic lines. Päärme is my first piano trio, which always is a tempting starting point – specially when the instruments are as familiar and versatile as these three are.

(L.W.)

Musiikissa puhutaan usein käsityöstä kuvainnollisessa mielessä, ja käsityötaito kuuluu etenkin säveltäjän ammattiosaamisen perinteisiin hyveisiin. Itseäni ovat kuitenkin aika ajoin kiinnostaneet myös käsityön herättämät konkreettiset mielikuvat, kankaiden tuntu ja ompeleminen. Pianotrio Päärmeen eteneminen hahmottuu etenkin äärijaksoissa pulsatiivisena, ja ajatus tasaisesta mutta oikuttelevan värikkäästä tikkaamisesta toi mieleen kappaleen otsikoksi päätyneen hauskan ja varsin erityisen sanan. Päärmääminen on tässä triossa iloisen menevää, vaikka jäljen ei aina olekaan tarkoitus olla turhan siistiä tai säntillistä. Hälysoinnit kun kuuluvat nekin olennaisesti käsintehdyn kudoksen ominaisuuksiin.

Päärme on ensimmäinen pianotrioni. Moinen on aina mieluinen lähtökohta, erityisesti tilanteessa jossa kokoonpanon soittimet kuitenkin ovat tuttuakin tutumpia monipuolisia instrumentteja. Niin kuin usein, inspiraation lähteenä oli säveltäessä myös se seikka, että tulkitsijoiksi oli kantaesitykseen tulossa Sibelius Piano Trio. Pysähtyneen keskijakson hidas melodinen aines onkin paljolti velkaa juuri ajatukselle siitä, kuinka mehevästi moiset herkät ja intensiiviset linjat voivatkaan huippuesittäjistön käsissä soida.

Päärme on Kemiönsaaren musiikkijuhlien tilaus ja ommeltu talven 2014-15 mittaan.

Lotta Wennäkoski

By: