MENU CLOSE

Foliage

(2017)

violoncello and piano

Duration: 10'

commissioned by Turku Cello Competition

published by Fennica Gehrman

available at https://ostinato.fi/en/products/strings/p/show/63427/

Kellarityöhuoneeni ikkunasta näkyy työtuolilla istuessa puoliksi taivasta, puoliksi isojen lehtipuiden lehvästöjä. Lehvien liike on lasin takaa katsottuna äänetöntä ja ehkä siksi niin kiehtovaa – toisinaan koko oksa tai oksasto keinuvat yksissä tuumin, välillä taas kyse on yksittäisten lehtien samanaikaisesta, monirytmisestä liikkeestä. Olin hahmotellut (silloin vielä nimettömän) Foliage-selloteoksen materiaalia jo varsin pitkälle, mutta kaipasin vielä jonkinlaista kokonaisidean kirkastumista, avainta kappaleen maailmaan. Tällä kertaa se sitten löytyi silmieni edestä.

Sellosta on soittimena vaikka mihin. Niinpä tämänkin teoksen maailmassa kuuluvat sekä korkea että matala rekisteri ja sekä hauraat että kiinteät sävyt. Lyyrisen aineetonta (kenties juuri sitä ikkunaruudun takaista) maailmaa luotaan usein rakastamieni huiluäänten avulla, mutta toisaalta lehvästöä hyppyyttää toisinaan jopa riehakkaastikin leikkivä tuuli.

Foliage oli Turun sellokilpailun tilaus vuoden 2018 finalistien tulkittavaksi, ja sen orkesteriversio sai monta ansiokasta kantaesitystä Klaus Mäkelän johtaman Turku Filharmonian säestämänä.

Lotta Wennäkoski