MENU CLOSE

Sival

(2007)

kantele and violin

Duration: 12'

commissioned by Eija Kankaanranta

premier July 8, 2009 Eija Kankaanranta and Maria Puusaari

published by Uusinta Publishing Company

available at

https://ostinato.fi/tuotteet/kamarimusiikki-muut-kokoonpanot/p/show/50014/

Kantele-viuluduo Sival syntyi keväällä 2007 Eija Kankaanrannan tilauksesta. Viulu tuntui kanteleeseen verrattuna sopivasti erilaiselta kielisoittimelta, ja on lisäksi oma tuttu instrumenttini.

Sival hahmottuu kolmiosaisena. Poljentomainen ja tempoileva, sanoisinko sivalteleva avausosa Ritmico e robusto rauhoittuu vähitellen empivään ja etsiskelevään väliosaan, jonka karakterimerkintä on Espressivo sensibile e romantico. Ilmava päätös Leggiero all’aria leikkii arpeggiokuvioilla ohimennen kansanmusiikista muistuttaen. Arpeggioista eli murretuista soinnuista on Sivalin säveltämisen jälkeen tullut keskeistä materiaalia jousisoittimille kirjoittaessani, ja olen käyttänyt niitä erityisesti orkesterikappaleissa – sekä rytmiikkaa että harmoniaa muodostamaan. Jousisoittimille arpeggiot ovatkin luontevia ja soittimellisia, kun taas kantelisti joutuu saman kuvioinnin kanssa venymään suorastaan virtuoosiseen nopeuteen.

Sival toteutui Madetojan-säätiön sävellystilausavustuksen tuella, ja sai kantaesityksensä Viitasaaren Musiikin aika -festivaalilla 2009.

Lotta Wennäkoski