MENU CLOSE

Ír

(2006)

piano solo

Duration: 10'

commissioned by the Maj Lind Piano Competition

premier at Maj Lind Competition May 24 – June 7, 2007

published by Uusinta Publishing Company:

http://www.uusinta.com/Uusinta_Publishing_Company/Piano.html 

Pianokappale Ír tilattiin Maj Lind -kilpailun välieriin vuonna 2007. Soolopianoteoksen säveltäminen tuntui monessakin mielessä haasteelta vailla vertaa. Ensinnäkin pianokirjallisuus on järkyttävän laaja, ja toiseksi omassa pianonsoittotaidossani ei ole kehumista. Kenties eniten askarrutti kuitenkin se seikka, ettei pianossa soittimena – asian poleemisesti ilmaistakseni – ole sointivärejä. Tai sitten siinä on ne kaikki, niin kuin pianistit tapaavat sanoa.

Päätin lähestyä tehtävää ulkomusiikillisesta ideasta käsin. Musiikkiani on vuosien varrella monella taholla luonnehdittu lyyriseksi, siis runolliseksi. Halusinkin kokeilla siipiäni vaihteeksi myös toisen lajin kirjoittajana: minkähänlaista proosaa saisin sävellettyä? Entäpä draamaa? Kymmenminuuttisen Ír-teoksen kolme osaa pohjautuvatkin erilaisiin kirjoittamisen lajeihin, ja alaotsikot kuuluvat Draama, Runo sekä Proosa.

Itse teoksen nimeksi etsiskelin kirjoittamiseen liittyvää sanaa, ja kaunein löytyi unkarin kielestä. Ír on kirjoittaa-verbin sekä infinitiivi että yksikön kolmas persoona. Mikä näitä kirjallisuuden lajeja sitten erottaa toisistaan? Huolettomasti yksinkertaistaen: draamassa korostuu ilman muuta näkökulma (joka voi vaihtua) sekä asian “esittäminen”. Proosaan taas kuuluu elimellisesti se, että jokin – tässä tapauksessa teemantapainen – pysyy samana maisemasta riippumatta. Ja runo, Eeva-Liisa Mannerin kuuluisin sanoin: “runo on kaiku joka kuullaan, kun elämä on mykkää”.

Lotta Wennäkoski (2008)